Waar moet je op letten als je een bril gaat kopen voor je kind

Het kiezen van de juiste bril voor je kind is een belangrijke taak voor ouders. Een goede bril zorgt niet alleen voor scherp zicht, maar kan ook het zelfvertrouwen van je kind vergroten en zijn of haar ontwikkeling ondersteunen. 

Controleer regelmatig zijn ogen

Het is essentieel om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren, zodat eventuele problemen met het gezichtsvermogen tijdig worden opgemerkt en behandeld. Plan een jaarlijkse oogcontrole in bij een optometrist of oogarts, of vaker indien nodig. Zij kunnen het gezichtsvermogen van je kind nauwkeurig testen en een passend recept voorschrijven. Onthoud dat kinderen vaak niet zelf aangeven dat ze problemen hebben met hun zicht, omdat ze zich mogelijk niet realiseren dat dit niet normaal is. Wees daarom alert op signalen zoals hoofdpijn, loensen of moeite met lezen. Wij raden Meijler Optiek in Wijk en Aalburg aan.

Stel de bril goed in

Zodra je het juiste recept voor je kind hebt, is het tijd om de bril aan te schaffen. Een goed passende bril is essentieel voor comfort en effectiviteit. Een opticien kan je hierbij helpen. Zorg ervoor dat de bril goed op het gezicht van je kind past en niet te strak of te los zit. Het montuur moet op de juiste plaats op de neus rusten, zonder af te zakken of te veel druk uit te oefenen. De oortips moeten comfortabel om de oren passen en de bril op zijn plaats houden.

Kijk ook naar de grootte en vorm van het montuur. Deze moeten passen bij de gezichtsvorm van je kind en niet te groot of te klein zijn. Een te grote bril kan het gezichtsveld belemmeren, terwijl een te kleine bril ongemakkelijk kan zijn en de ogen onvoldoende kan beschermen.

Overleg met jouw kind welke kleur of patroon

Het kiezen van een bril die je kind leuk vindt, is van groot belang om ervoor te zorgen dat hij of zij de bril met plezier draagt. Kinderen kunnen kieskeurig zijn over hun uiterlijk, dus het is belangrijk om hun mening te betrekken bij het kiezen van een montuur. Laat je kind verschillende monturen passen en geef hem of haar de ruimte om een eigen voorkeur te ontwikkelen.