Categorie: Gezondheid

Zijn uw ogen gezond?

Een oogmeting is een belangrijk onderzoek dat wordt uitgevoerd om de gezondheid van de ogen te beoordelen en de juiste brilsterkte te bepalen voor mensen met bijziendheid (verziendheid), presbyopie of astigmatisme. Hieronder staat kort omschreven wat je kunt verwachten bij een oogmeting in Sprundel.

Anamnese

Het eerste deel van de oogmeting is het stellen van vragen over je medische voorgeschiedenis en eventuele oogproblemen of symptomen die je hebt ervaren. Dit omvat ook vragen over het gebruik van medicijnen en eventuele allergieën.

Visuele acuïteit

De visuele acuïteit test meet de scherpte van je zicht. Je wordt gevraagd om letters of symbolen te lezen op een kaart op verschillende afstanden. Dit wordt gedaan voor beide ogen en met eventuele correctiemiddelen.

Refractie Test

De refractie test is een belangrijk onderdeel van de oogmeting en wordt gebruikt om de juiste brilsterkte te bepalen. Hierbij kijkt de opticien welke sterkte lens je nodig hebt om je zicht te corrigeren. Dit gebeurt door verschillende lenzen voor de ogen te plaatsen en te vragen welke lens de beste zicht verhouding oplevert.

Oogbewegingen

De oogbeweging test meet de samenwerking tussen de ogen en hun vermogen om goed te focussen en te bewegen. Dit gebeurt door de opticien je ogen te laten bewegen in verschillende richtingen terwijl je een object volgt.

Oogdruk

Een oogdrukmeting meet de druk in de ogen. Dit wordt gedaan met behulp van een tonometer of een contactloze lucht geblazen tonometer. Dit wordt meestal gedaan om te controleren op glaucoom.

Gezondheid

Het laatste deel van de oogmeting is een evaluatie van de gezondheid van de ogen. Hierbij worden de binnen- en buitenkant van de ogen bekeken, inclusief het netvlies, de bloedvaten en de oogzenuw. Dit kan worden gedaan met behulp van een ophthalmoscoop of een spleetlamp. Hierbij kan de opticien eventuele aandoeningen opsporen.